maandag 6 februari 2023

Textielkaart Yayoi Kusama

 Yayoi Kusama is een Japanse kunstenares die bekend is om al haar stippenwerk. De polkadot queen. Het is fascinerend.

In de facebook textielkaartengroep word je iedere maand door een andere kunstenaar geïnspireerd, in januari Yayoi Kusama dus.

Ik heb besloten om een kaart met paddenstoelen te maken. Dit was mijn voorbeeld:

Yayoi Kusama, Mushrooms, 2005, acrylic on canvas, 24.5 x 33.5 cm | 9 5/8 x 13 1/4 inch



Ik heb organza op vliesofix gestreken (tussen 2 vellen bakpapier, anders plakt alles aan je strijkijzer).


Kun je het kunststof laagje van de vliesofix zien?


Daarna heb ik het laagje vliesofix op een lapje katoen gestreken. Katoen brandt en smelt niet zo gauw.


Met een soldeerbout met een dun puntje heb ik streepjes getrokken op het organza. Dat smelt dan weg. En zo krijg je een mooie achtergrond. Je ziet de stof van de katoenen basis.


Wel uitkijken met de rand van de soldeerbout. Hier had ik de soldeerbout te schuin gehouden en smolt het organza op plekken waar ik het niet wilde.


Toen ben ik eerst maar gaan oefenen op een ander lapje, want het is echt even wennen om rechtop te werken met de soldeerbout.


De steeltjes en hoedjes van de paddenstoelen heb ik uitgeteken op de papieren kant van de vliesofix.


Dit heb ik op verschillende kleuren lapjes gestreken. Het papier er af gehaald en daarna (weer tussen 2 vellen bakpapier) op de kaart gestreken.


Yayoi Kusama heeft er geen zwarte randjes om heen geverfd, dus is heb ze niet vastgenaaid, alleen gestreken. De effen stofjes heb ik met acryl stiften stipjes gegeven.


Ik heb op de achterkant nog een stukje stevig strijkvlieseline gestreken, de boel op maat gesneden, een lapje voor de achterkant ook op maat gesneden. De kaart eerst met een klein zigzagje omgenaaid en een 2e keer met een brede, dichte zigzag afgemaakt. Door de glim van de organza is de laatste foto niet zo mooi gelukt, maar vooruit, het gaat om de techniek.

Golven

 Szabóné Marika heeft op facebook een leuk filmpje geplaatst hoe je een roos kunt naaien door een reepje stof door de ronde opening van het borduurvoetje op de naaimachine te leiden. Daar krijg je dan natuurlijk weer veel nieuwe ideeën door.

Ik had een paar weken geleden in mijn 'afmaak-jaar' al een wandkleedje afgemaakt. Daar heb ik (woeste) golven gemaakt met textielverharder.


Daar gebruikte ik randen van weefwerk voor, die iemand voor me had meegebracht uit het textielmuseum in Tilburg.


Nu vond ik ook nog een half-af werkstukje dat ik met restjes wol en draad gemaakt had op de punchmachine. Ook al een zeegezicht.


Hieronder zie je de achterkant. Zo kun je goed zien dat de draadjes door de stof gedrukt zijn. Niets is genaaid.

Ik heb hier en daar nog een paar lijntjes over genaaid om de boel goed vast te houden, want het zijn toch wel kleine draadjes.


Ik heb eerst een proefje gedaan met een nogal harig draadje. Het is best nog wel gepeuter om het door het ronde gat van het borduurvoetje te krijgen. Het is niet heel goed te zien, daarom heb ik even een pijltje gezet. 
 

Toen heb ik met een pincet het stuk rafelstof door het gat gehaald en ben ik maar gaan naaien. Je moet niet te snel willen gaan, ik heb er een naald door gebroken.


Ik heb het na afloop een beetje gekamd, om de draadjes weer een beetje springerig te maken. Ik vond het wel leuk om te doen. Nu nog een keer afwerken.