donderdag 7 september 2023

Vrij, eindelijk uit het ei!

 Het volgende thema van de Uitdaging is: VRIJ.


Teunie had ons een envelop gestuurd met allemaal stofjes, draadjes, kraaltjes, enz. en een aantal steekwoorden/zinnen.

En de opdracht was Vrij, in alle opzichten, de grootte, het onderwerp, wel met het gebruik van minimaal 6 dingen uit het pakketje.

Ik had eerst allerlei ideeën over gevangen en vrij (beetje beroepsgedeformeerd door mijn werk bij de rechtbank), maar ik vond de onderste lap zó mooi dat ik het zonde vond om die in stukken te knippen.

Hetzelfde groen zie ik in de vliet als ik naar buiten kijk, dus ik ben naar foto's gaan zoeken die ik gemaakt heb van 'mijn' stukje vliet.


Ik had nog wel een lap blauw, die ik samen met de wol in een verfbad had gegooid en dat past mooi als lucht bij het water.

Met de naaimachine heb ik wat wolken 'geborduurd'. 


Daarna heb ik veel lapjes op vliesofix gestreken en geknipt en hier en daar uitgelegd op de lap stof.
Met een zig-zag steek met de vrije hand op de naaimachine de golfjes gemaakt. De schaduwen op het water heb ik gemaakt door organza met de punchmachine een beetje in elkaar te frommelen en die schaduwen met een iets donkere kleur golfjes vast te zetten.


Ik heb een eerste laag riet met gele lis op de stof gestreken, wat draadjes jute er bij gedaan, een laag riet met de naaimachine er op geborduurd, de tweede laag riet hier en daar met de punt van het strijkijzer vastgezet en nog een laagje met de naaimachine geborduurd.

Van de lap voile heb ik voorzichtig de takjes uitgeknipt, op de stof gestreken en met de naaimachine zonder draad doorgestikt om het net een beetje meer te accentueren. 


Ik ben vergeten aparte foto's te maken van de waterlelies, maar hier en daar zie je ze uitgeknipt en er op gestreken. De witte leliebloem heb ik in het midden met de punt van het strijkijzer gestreken en vastgezet met een kraaltje. Het bosje groen-geel in het midden is gemaakt van weefafval uit het textielmuseum en uit elkaar gedraaide wol. 


Moeder (of vader) meerkoet is gemaakt van zwarte stof met het soort van sinamay er over en opgevuld met een bolletje fiberfill. Een kraaltje als oog en met acrylverf de snavel geverfd.


Voor het kleintje heb ik een ministukje rode stof en gele schapenwol gebruikt en zwart glimmende wol. De boel met een draadje vastgenaaid en een zwart kraaltje voor het oog.


Het nest is gemaakt van allerlei restjes draad, jute en rommeltjes, net zoals de meerkoetennesten zijn. Twee halve (paas-) eitjes er op gelijmd. 


De rechter bovenhoek was een beetje flets, daar heb ik met blauw garen nog een paar extra wolken geborduurd. 


Hier en daar nog een klein borduurseltje met het groene garen voor wat extra gras aan de waterkant en wat kleine kraaltjes op het water voor de schittering van het zonlicht. En klaar. 40 x 92 cm.


Ik ben VRIJ!
Zei het pulletje blij
Eindelijk uit het ei
Mama, wacht op mij!

Ergens in de maand mei.

2 opmerkingen:

  1. Wat mooi zeg! Leuk dat je ook verteld hoe je alles hebt aangepakt om tot dit mooie eindresultaat te komen. Eenware textielartiste. Groetjes Juffrouw Ooievaar

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor je toewijding aan het leveren van kwaliteitsinhoud. Het wordt echt gewaardeerd.

    BeantwoordenVerwijderen