woensdag 13 december 2023

Wind, wind, wind

Ik mocht dit keer het thema voor de Uitdaging kiezen.

Ik ben sinds begin van het jaar gediplomeerd (!) molengids en geef op hoogtijdagen, zoals komende Open Monumentendag, rondleidingen beurtelings op een korenmolen 2 straten bij mij vandaan en op een poldermolen in het naastgelegen dorp waar ik geboren en getogen ben. Sindsdien ben ik gefascineerd door wieken, assen, spillen, raderen, wielen, drijfriemen, roedes, vangen en nog meer oude techniek, maar bovenal door de wind waardoor de hele boel aan de gang gehouden wordt.

En daarom wordt het thema WIND, van een aangenaam zomerbriesje tot een windkracht 10. Voor de wind, zijwind, tegenwind. Wind met een windas, een windbuil, een windjack, een windturbine, windenergie, windgong, windscherm, zoek maar uit.

Een quilt van 40 cm hoog en 60 cm breed.


Ik heb wat plaatjes opgezocht over wind, maar eigenlijk had ik al een idee in mijn hoofd. Kijk maar naar de flyer van de poldermolen. En ik zie ineens dat ik de schoor (die balk die naar de achterkant van de molen gaat) vergeten ben te maken. En de deur. En de askop.

Ik probeer graag van alles uit. Nu had ik al eens een vleugel nagemaakt met acrylaat-kit, nou ja geprobeerd dan. En stormachtige lucht leek me geweldig om met acrylaat-kit te doen. Ik had het stuk stof op een kartonnen ondergrond geprikt en heb er een hoop kit op gespoten. Met een paletmesje heb ik de wolken gevormd en toen het droog was met acrylverf geverfd.



Toen kwam PresentJeKunst nog tussendoor met een winterse editie. Dit zijn kleine kunstwerkjes die in een pakje van 5 x 5 x 7 cm moeten passen. Dus heb ik er ook een aantal gemaakt op resten zeildoek van de zeilmakerij. Lekker stevig spul. En de kit hecht er goed op.



Ik heb nog even gelijk op gewerkt, maar al gauw moesten de PresentJeKunstwerkjes eerst af.




Het land heb ik gemaakt van verschillende kleuren groen, van stalen meubelstof. De molen van dik vilt en de kap van de grote molen ook van meubelstof. Bij de kleine molen heb ik het ‘riet’ er op geborduurd. Voor de wieken van de kleine molen heb ik smalle reepjes leer gebruikt en horregaas. Een beetje met vliesofix, lijm en kleine steekjes vast gemaakt. Het riet op het land heb ik met wat dikker garen met de naaimachine er op geborduurd en de rietsigaren (vroeger noemden wij dat pielepooien) er met perlégaren er op gezet. 



Aan de achterkant heb ik er  nog een keer een stuk zeildoek met vliesofix op gestreken, om alle steekjes en knoopjes weg te werken.

Dit werk moet je echt in serie doen, anders krijg je nooit de laatste af. Vriend Jan heeft houdertjes gezaagd. Dank hiervoor.





Ik heb de diverse stukken groen met lange horizontale lijnen vastgenaaid. De roeden van de molen zijn van dikke veter gemaakt, voor het hekwerk van de wieken heb ik een strookje van het ondertapijt van het vloerkleed geknipt en geverfd. De wervelstorm heb ik eerst met vliesofix geplakt, gevoerd met fiberfill en daarna met een smal zigzagje de vorm gegeven. De boom waait vanuit de andere kant. Ik heb er niet op gelet of de windrichtingen kloppen.

En van een lap stof met herfstblaadjes heb ik er een aantal uitgeknipt en her en der op genaaid.


Hier heb ik er een deur, raam, schoor en kopas bij gemaakt. Nu zit de kopas weer aan de achterkant van de wieken, dus die ga ik er weer afhalen.





 












 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten