woensdag 13 maart 2024

Keltisch batik

Voor de Uitdaging was dit keer het thema Keltisch, met een omtrek van 200 cm. 

Ik heb de Claddagh Ring als uitgangspunt genomen. Ik heb er vroeger een gekregen, maar met het ouder worden werden mijn vingers dikker, ging de relatie uit en de ring verdween ergens verstopt in een doosje. 

Enfin, zo ziet hij er uit:

En op Pinterest vond ik een gestileerde versie: 
Hier kon ik wel wat mee. Omdat ik juist op batik les was bij Rita Trefois en we net schaduwen hadden leren maken was dit een mooi onderwerp voor mijn huiswerk. En op het frame kon ik een werk van 60 x 40 cm maken. 



Ik heb de tekening op A4 formaat uitgeprint en een vergroting van de tekening gemaakt. Dat was even puzzelen, maar leuk om te doen. 


Ik heb de lap stof in verdund groen geverfd. Oeps, eenmaal droog bleek er een vlek op te zitten. Zou er fixeermiddel op de witte lap stof terecht gekomen zijn tijdens de les?


Nog een keer, maar nu had ik de lap stof geverfd zonder hem op te spannen. Niet doen, er kwamen allemaal strepen op, die er niet meer uit gingen. 


 

 

Wijs geworden ben ik verder gegaan met oefenstukjes. De bovenste 2 foto's op briefkaart formaat, gewoon om te oefenen, de onderste twee op A4 formaat. Daar kon ik door de print op een canvasdoek te plakken en onder de lap stof te leggen makkelijk de tekening overtrekken met een zacht potlood. 


Nog een keer het grote formaat, nu gewoon de lap stof die ik nog over had in het geheel opgespannen. Zo had ik net plek voor nog 4 kaarten. De afmeting afgekaderd met was, verdund groen er op, gefixeerd, uitgewassen, gedroogd en met de tjanting de patronen er op gemaakt. Ook hier weer de tekening op een canvaslijstje geplakt en onder het frame gelegd. Hier heb ik zelfs de light-pad nog onder gedaan om het beter te kunnen zien. Oeps nog een druppel rechtsonder, maar daar hoef ik niets meer op te doen, dus dat kan er later uitgewassen worden.

 

Proefje op A4 afgemaakt. Langs het randje van de was een smal randje verf aangebracht en dan maar uitwrijven met de kwast tot er een schaduwrandje komt. Daarna het grote exemplaar gemaakt. Dat is later goedgekeurd door de juf tijdens de les. 😊


Toen kon ik een stikseltje rond het symbool maken om het iets omhoog te laten komen. Daarna heb ik rondjes gemeanderd (zeg je dat zo?) Ik had er geen rekening mee gehouden dat het werk dan iets in elkaar krimpt. Toen had ik niet meer de goede afmetingen (40 x 60 cm) en heb ik er nog een donkergroene rand om gedaan. 
Het klinkt allemaal heel simpel (en is het eigenlijk ook) maar ik heb me rot zitten tobben. Wat een bevalling! 😊 Ik heb zelf de stof in biais geknipt want ik vond niet de goede kleur in biaisband. Pff, verstevigen, recht knippen, recht naaien, daar ben ik allemaal niet goed in. Ik heb hem 4 keer uitgehaald, uiteindelijk alles met het handje gedaan, er kwam geen eind aan.

Door die donkere rand zag de tekening er ineens erg flets uit en heb ik de randjes nog maar een beetje aangezet met donkergroen. Ook nu eerst weer geprobeerd op mijn proefstukje. 


Nu kan ik de quilt niet wassen, want dan was ik het laatste randje er uit. Maar vooruit...  Ik ben er wel tevreden mee..






































2 opmerkingen:

  1. Alleen het verven van de stof was al een flinke klus. Al woog dat vast niet op tegen wat je nog te wachten stond. Er waren genoeg hobbels onderweg (letterlijk en figuurlijk), maar uiteindelijk heb je toch weer een waar kunstwerk gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb enorm genoten van je bericht! Jouw perspectief is waardevol. Laat de berichten maar komen!

    BeantwoordenVerwijderen