zaterdag 5 september 2020

Dol op synthetisch bij Textiellab 040

 Hier komt het verslag van mijn workshop bij Janine van Textiellab 040: hothothot, dol op synthetisch

We waren met 3 cursisten, allen op gepaste afstand. Zo op de foto ziet het er wel erg schools uit. :-) 

Eerst wat uitleg over natuurlijke stoffen en synthetische stoffen. Tja, daar ben ik dan weer vergeten om een foto van te maken. Maar, ik heb nog wel mijn opschrijfboekje! 

Textiel = geweven stof, van het Latijn texere = weven.

Natuurlijke stoffen kunnen plantaardig zijn, zoals katoen, jute, hennep of dierlijk zijn, zoals wol en zijde Viscose is plantaardig.

Synthetische stoffen, van aardolie gemaakt en ook wel man-made stoffen genoemd.

Hoe kun je zien of iets natuurlijk of synthetisch is? Met een lucifer aan het randje van de stof. Katoen verbrand tot as en stof. Wol krijgt een zwart randje en verbrandt na veel vuur uiteindelijk tot stof. Synthetisch krimpt, smelt, krijgt harde randjes en kun je ruiken.


We begonnen met het verven van 3 vellen papier met transferverf. 1 blad helemaal vol, 1 blad met een motief en 1 blad met iets wat geschreven is of zo. Als je tekst maakt dan komt het in spiegelbeeld op de ondergrond. Goed schudden, het is erg dunne verf. Je kunt het mengen en verdunnen met water. Kleuren willen bij het overbrengen wel eens veranderen. Transferverf kun je alleen op synthetische stoffen overbrengen. Op natuurlijke stoffen is het niet wasecht. Dan moet je het eerst met iets anders behandelen. 





En we laten dit drogen. 

We gaan nu eerst een tasje maken om al onze werkstukjes in te doen. 

Dit zijn de maten voor een groot en een klein enveloptasje. We gaan dit maken van plastic, dat we aan elkaar smelten met het strijkijzer tussen 2 vellen bakpapier. Niet te heet strijken, want anders smelt het helemaal weg. De kleur vervaagt wel een beetje door het verhitten.

 

Met de naaimachine stikken we een randje langs de rand van de flap en aan beide zijkanten. 


Hop, klaar!

Terug naar het verven.
We verven 2 stukjes bubbeltjesplastic (kleine en grote bubbels) en 1 stukje tyvek. Tyvek kan je hebben in 2 soorten, stof en papier. Wat het precies is weet ik niet, maar je kunt het vervormen door hitte. We verven alles met acrylverf, in dit geval metallic verf van Lumière. Andere acrylverf kun je ook gebruiken, maar eerst even oefenen om te kijken hoe het wordt. 


Het tyvek heb ik ook nog gekleurd met inka-gold = gekleurde bijenwas.

En we laten het weer drogen.

We krijgen elk een strookje tyvek voor in het tasje, zodat we na afloop nog weten hoe het er uit ziet.



En een stukje tyvek om te verwarmen met het strijkijzer zodat het vervormt. Ook hier weer: niet te heet, en voorzichtig proberen tussen 2 lagen bakpapier. Het smelt zo weg. 



Hier bij het linker lapje kun je zien dat ik het te lang, te heet heb verhit. Als je ergens een gaas effect wilt maken, is dat prima. Maar ja, dat was niet mijn bedoeling. 



Vervolgens kun je met metallic verf wat accenten of verdieping aanbrengen, op de vouwen aan de ene kant of op de bollingen aan de andere kant.

Inmiddels is de verf op het bubbeltjesplastic droog. We gaan dit met een heatgun smelten en vervormen. Een heatgun is wat het zegt: Heet! Dus kun je het beste een satéstokje gebruiken om je vingers niet te branden. Door de warmte blazen de bolletjes een beetje op, maar bij het afkoelen zal dat weer inzakken. Als je de randjes met het stokje tegen elkaar drukt, kun je die aan elkaar smelten en kun je een 3d werkstukje maken. 


 Het geverfde tyvek hebben we in reepjes geknipt om er met de heatgun kralen mee te maken. Oprollen rond het satéstokje en verhitten maar. Ik ben alleen vergeten om hier foto's van te maken.



Tijd om naar de Lutradur te kijken. Lutradur is gemaakt van polyester en heb je in 30, 70 en 100 (gram per m2. Het is redelijk transparant. Als je het in A4 formaat knipt, dan kan je het in de printer doen en zo bedrukken. Je kunt het naaien, verven, branden, smelten. 

We hebben eerst de vellen papier die we aan het begin van de dag geverfd hadden met transferverf in stukken geknipt en op de lutradur gestreken. De kleuren die je verft zijn niet altijd hetzelfde als de kleuren die tevoorschijn komen op de lutradur na het strijken. Hoe langer je een kleur strijkt, hoe donkerder het wordt. Je kunt de verschillende tekeningen en kleuren over elkaar heen strijken. Het is transparante verf.



Toen hebben we een lapje lutradur geverfd met Dynaflow. Dit is een erg vloeibare acrylverf. We hadden het op een ondergrond van plastic geverfd. Eigenlijk zonde, want er komt nogal wat verf door de lutradur heen. Het kan dan op de lutradur vlekken zodra je het lapje heen en weer schuift. Als je er een katoenen stofje onder legt, dan kan dat het teveel aan verf opnemen en vlekt het niet. Geen idee of acrylverf op een lapje katoen blijft zitten en of je het dan kunt wassen....




Daarna hebben we met de heatgun de lutradur gesmolten. Je kunt er soort van landschapjes mee maken, of natuurlijk de lapjes op een of andere manier rangschikken.






Er is ook Zeelon, ook synthetisch. Dit is nog lichter dan lutradur. Je kunt dit gebruiken om ergens een waas over heen te maken. Hier hebben we verder niets mee gedaan, want het is vergelijkbaar met lutradur om te bewerken.

We hebben lutradur als ondergrond gebruikt met 6 lagen organza er over. Als je de lapjes even vastzet met een paar spelden dan kun je er een raster op naaien in vierkantjes van 2x2 cm. Je kunt de organza bewerken met de heatgun of met een soldeerbout. Let er wel op dat je het raster moet naaien met katoenen garen, want anders smelt het garen ook.



 



Het is best nog lastig om het naar je zin te smelten. Het gaat hier ook al gauw te snel. Je kunt een verschil in de uitwerking maken door de lagen organza op een ander volgorde er op te leggen.

Even een paar sfeerfoto's, de aandacht begint te verslappen. We doen zoveel nieuwe dingen.





Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met synthetisch vilt. Dat goedkope spul van de Action is goed. Acrylverf houdt niet goed op wolvilt.

We hebben een lapje vliesofix (dubbelzijdig plakvlieseline) gebruikt. Een laag papier er afgehaald en de vliesofix geverfd met acrylverf. Laten drogen. Een motief uitknippen, op het synthetische vilt leggen, de andere laag papier eraf halen en (tussen 2 lagen bakpapier) strijken. En zo heb je je vilt geverfd!




En als laatste hebben we nog wat met Evolon gedaan. Dit ziet er wat meer als papier uit, maar is ook synthetisch. Je kunt dit ook in de printer gebruiken. Wij hebben het bewerkt met de soldeerbout. De soldeerbout zet je makkelijk even weg in een omgekeerd stenen bloempotje. Je moet dit wel op een glasplaatje doen, zodat de ondergrond niet verbrandt. Je kunt evolon ook verven met transferverf of acrylverf. Of als eenmalige mal of stencil gebruiken.




En als allerallerlaatste nog even het geheugensteuntje van onze workshopdag..



Zo, dit was een lang verslag van een volle dag. Ik heb een tas vol met voorbeelden en proeflapjes en een hoofd vol ideeën. Ik heb het naar mijn zin gehad.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten